Басейна на лифт Сопот сниман от Въздуха.

Сопот – любимо място за полет с парапланер и почивка

  • 14 декември 2022

Почивка в Сопот съчетана с полет с парапланер

Пътуванията са вълнуващо приключение през всички сезони. Да бъдеш близо до природата и да се наслаждаваш в цялата прелест и красота, е един от най-добрите начини да се заредиш с енергия.

Все още се колебаеш какво да правиш през уикенда?

Отговорът е ясен– организирай пътуване! Някъде наблизо. Някъде, където разходките в планината се съчетават чудесно с посещенията на музеи и забележителности. И най-вече с практикуването на екстремен спорт като парапланеризма. Само на час и половина път от София и на половин час от Пловдив те очаква това малко градче, предлагащо толкова много възможности за добро прекарване.

Но къде има такова място?

Едно малко старопланинско градче ще те очарова със своя възрожденски дух, спираща дъха природа и с прекрасните си условия за туризъм. Да, това е град Сопот.

Почивката в Сопот с туризъм в околностите му ще изпълнят твоя уикенд с прекрасни емоции.

Защо Сопот е толкова специален?

В рамките на един уикенд можеш да съчетаеш разнообразни активности и да се отдадеш на пълноценна активна почивка в Сопот. От опознаване на природните красоти на едно от най-красивите кътчета в България. До посещение на културни забележителности и екстремно преживяване, изпълнено с адреналин при e полет с парапланер в тандем с инструктор.

Напоследък в региона се наблюдават редица инфраструктурни подобрения. Това прави локацията лесно достъпна и изключително привлекателна за организиране на уикенд ваканция.

Музеи и забележителности в град Сопот

Мястото пленява с красотата на природата в Централен Балкан и с автентичната си атмосфера. Някога център на Възрожденската култура, днес в Сопот се намират множество музеи, някои от които са част от 100-те национално-исторически обекта;

Почивка в Сопот, но къде да се настаниш?

От гледна точка на настаняване в Сопот и в близост до него има множество хотели, хижи и къщи за гости. Като в последните за закуска се предлагат току що приготвени мекици и палачинки с домашно сладко, ако си почитател на т.нар. селски туризъм. За по-големи компании има и къщи за настаняване без хазяи. Разгледайте актуалните предложения в Booking.com

И едно истинско бижу е комплекс „Гнездото“ при лифт Сопот – място с много изкушения и въздушни приключения с парапланер

 

Долна лифтова станция Сопот. Пролет и тандемен парапланер на хоризонта.

До градчето се намира обновеният седалков лифт Сопот с прилежащия към него модерен комплекс „Гнездото“. Той включва басейн, ресторант, кафене и най-добрата джелатерия в централна България.

Сладоледът, който можеш да опиташ тук, е изцяло натурален, с истинско мляко, което всеки ден се доставя от собствена ферма. Приготвя се на място и не просто очарова, а е и една от основните причини, която ще те накара да искаш да се връщаш тук всеки път, когато имаш възможност.

Комплексът и услугите, които предлага, получават широк отзвук в социалните мрежи. Голяма част от посетителите ги препоръчват и оценяват високо своята почивка в Сопот. Това е още едно доказателство, че си заслужава да ги включиш в маршрута си.

Интересен факт е, че шеф-готвач в ресторанта е участничката от Мастър шеф 2017

 

Когато планираш пътуването си, имай предвид, че от началото на ноември до края на април лифт Сопот и заведенията работят от петък до неделя между 09:00 и 16:30ч.

От първа до втора станция лифтът те изкачва на 1400 метра надморска височина до местността Почивалото или така наречената междинна станция на лифта. Втора част на лифта не работи от 20 години, затова достъпа до хижа Незабравка е джип или пешком.

За да е приятна твоята разходка провери работния график на лифт Сопот.

В полет с парапланер в тандем с инструктор. Виждат се пилота и пасажера. Планински туризъм около Сопот

Около Сопот има много хижи, до които може да се стигне по маркирани пътеки. Една от тях е  именно хижа „Незабравка”, от която започват разнообразни туристически маршрути – до вр. Левски, хижа Добрила, хижа Амбарица, хижа Дерменка и др.

Да полетиш с парапланер над Сопот

И не на последно място. Не забравяй, че можеш да организираш своята почивка в Сопот така, че да изживееш едно екстремно и вдигащо адреналина приключение.

Сопот предлага чудесни условия за парапланеризъм. Както за напреднали, така и за абсолютно начинаещи пилоти. Тандемният полет с парапланер или както се казва, полет с парапланер в тандем с инструктор е изживяване, което не бива да пропускаш, когато посещаваш тази дестинация.

Природните особености, релефът и микроклиматът в котловината. Възможността за добрата организация на полета с парапланер, достъпа до старта посредством Лифт Сопот и голямата поляна за кацане в непосредствена близост до него, несъмнено оправдават етикета на Сопот като “най-добро място за летене с парапланер в България”.

Цените са от 100 – 200 лв. за полет в зависимост от продължителност на прекараното време във въздуха. Видовете полети от Сопот може да разгледате от линка полет с парапланер в тандем с инструктор от Сопот, а ако искате да споделите емоцията летене с близък има възможността за “Полет за двама с парапланер” (летят успоредно два парапланера), подробности за локация Сопот  и телефон за резервация 0988827193. 

По време на полет с парапланер виждаш цялото старопланинско било;

Сопот е дестинация, която определено си заслужава. Дори само заради факта, че имаш възможността да изживееш толкова много различни емоции и приключения на едно място.

Как да не потеглиш към Сопот още следващия уикенд? 😉