Какво е парапланеризъм?

  • 17 януари 2018

Парапланеризмът е вид въздушен спорт с развлекателен и състезателен характер.

Той е съвсем нова форма на безмоторно летене, която дава възможност почти на всеки, който мечтае да полети. Да реализира това желание чрез индивидуален полет по един лесен и приятен начин. Едно от най-привлекателните качества на парапланеризма е неговата достъпност – от необходимата екипировка до уменията, които изисква.

В световен мащаб парапланеризмът се практикува в следните разновидности:

• крос кънтри полети (прелети)
• доцелно кацане (кацане в цел)
• акро полети (изпълнение на точно определени маневри)

Да лети с парапланер може всеки без ограничение на пол и възраст. Основните техники се научават лесно и физическите усилия в нормален полет са малки. При излитане парапланеристът тича надолу по склона на хълм срещу преобладаващия вятър. Това трае няколко метра до момента, в който изпънатото над главата му крило (парапланер) го издигне от повърхността на земята.

В спокойния въздух на ранната утрин или вечер, парапланеристът може с няколко прости операции да се издигне от всеки удобен хълм или планински връх и да лети гладко. След което леко да се приземи на стотици или хиляди метри по-надолу.

Това е най-малкото, което този спорт може да предложи на хората, които цял живот са мечтали да постигнат простия и безметежен полет на птиците.

В по-активния въздух в средата на деня, един опитен пилот може да използва възходящи въздушни потоци (термики), които да го издигнат. Понякога на хиляди метри над мястото на старта и да му позволят да лети в продължение на часове.

При подходящи условия напредналият пилот може да лети над околността. Прелитайки от един термичен поток към друг, след което може да се приземи на километри от мястото на старта. През 2016 г., в края на м.август, парапланерист от Варна подобри националния рекорд на България. Той успя да прелети над 310 км!

Екипировка за парапланеризъм

Екипировката е проста и лека и сравнително евтина в сравнение с тази, необходима при други летателни апарати. Парапланерът е безмоторно средство за летене, лесно за излитане, управление и приземяване. Той представлява крило с тегло около 6-8 кг, изработено от специална материя, разделено на камери. Към тях са пришити тънки върви, които са свързани към подвесната система (седалката) на пилота. Тя представлява система от колани и карабинери, обхващаща сигурно и удобно тялото. Лека каска и обикновено предпазно облекло, и вие сте готов за полета.
При тандемния полет, парапланерът е специален с по-голяма площ. Пасажерът е в отделна седалка и се закача пред пилота със специално приспособление, наречено кобилица – така политат едновременно и заедно.

В България има много места за летене, а и парапланеризмът не зависи от летища. И все пак достатъчен за излитане е чист склон и подходящ вятър.